Kui tahad Kassiabist kassi võtta...

Arvad, et tahaksid kassi? Loe enne seda.
Tuled kassi vaatama? Loe enne seda.

Saturday, December 27, 2014

Edusammud

Hurraa, Elsa leidis padja üles! Juba paar päeva on nii, et kui ma vannituppa sisse astun, leian Elsa mõnusasti padja pealt põõnamast. Kas üksinda või tütrekese kaisus. Seega - temast hakkab kodukass saama.

Padi on hea!
Puhtam on ta juba ka, nagu pildilt näha. Üldse tundub, et tal on parem olla, sest kui ta algul tuli, oli ta kõht tohutult suur ja suhteliselt ebaloomulikus asendis mõlemale poole küljele välja sopistunud - küllap ussidest ja ebatervislikust toidust tekkinud seedehäiretest. Praegu näeb ta kõht juba üsna normaalne välja.
Aga mul on temaga selline mure, et ta ei näri krõbinaid. Kõik neelab tervelt alla. Seega on tal ilmselt probleem hammastega. Need tuleb üle vaadata, kui ükskord steriliseerima läheb. Vaatasin talle suhu ka ja hetkel oskan öelda seda, et tal on üpris vähe hambaid alles - eks tänavaelu jätab oma jälje. Ja need, mis on, näevad suhteliselt koledad välja, hallid ja hambakivi täis. Vaene kassike. Õnneks pole ta söögiisu seetõttu kannatanud. Ja krõbinaid sööb ta hea meelega, mis on hea, sest neist saab ta enamiku vajalikest ainetest kätte.

Menüü
Kassiabis on meil selline toitmisskeem, et kasside põhitoit on kvaliteetsed krõbinad. Need on kogu aeg ees ja kass saab ise oma toidukogust reguleerida. Kassid söövad korraga vähe, aga tihti. Räägitakse, et paksuks minema kipuvad nad just siis, kui anda korraga kindel ports - kass sööb siis kogu portsu kohe ära ja organism talletab selle, sest ei tea ju, millal jälle antakse.
Pehmet toitu (konservi, hapukoort) anname maiustamiseks 1-2 korda päevas. Poekonservides on lihasisaldus keskmiselt 4%, nii et eluks vajalikke aineid saab kass sealt minimaalselt. Küll aga maitsevad need hästi.
Kui oleks kodune inimene ja viitsiks mässata, siis võiks ju kasse ka ainult puhta kala, liha ja siseelundite dieedil hoida. See peaks teoreetiliselt veel kõige tervislikum olema - naturaalne kraam ju. Aga oluliselt otstarbekam, odavam ja mugavam on toita kassi krõbinatega. Nende puhul tuleb muidugi taaskord vaadata koostist - mida suurem lihasisaldus (ja väiksem täiteainete sisaldus), seda parem. Teravilja, mida pannakse paljude odavamate krõbinate sisse, kassid üldse ei vaja.
Tormi ja Sälli söövad mul teraviljavabu Applawsi krõbinaid, mille lihasisaldus on 80%. Sekka saavad natuke ka Hillsi Sensitive Skin'i - Tormi pika karva pärast.
Vannitoa-asukatel on praegu kausis RC Mother & Babycat, millesse on samuti segatud natuke Sensitive Skin'i, et Elsa kasuka olukorda parandada. Tormi ja Sälli saavad konservi üks kord päevas, õhtul, aga Elsat ja Valeriat ma praegu hellitan, annan neile nii palju, kui nad tahavad. Annan vahelduse mõttes erinevaid konserve. Mõned maitsevad rohkem kui teised. Lemmik on muidugi Gourmet Gold. Kui mõni konserv nii hästi ei lähe, siis ma segan selle mõne maitsvama konserviga, lisan natuke vett ja püreerin saumikseriga ära. Püreerimine teenib mitut eesmärki: esiteks saab niimoodi sisse sööta konservi, mida nad ehk muidu nii hea meelega ei sööks, teiseks saavad nad vedelamast konservist rohkem vett kätte, kolmandaks söövad nad püree tõenäolisemalt tervenisti ära kui tükkidega konservi (selle pealt lakutakse tavaliselt vedelik ära ja tükid jäetakse alles), neljandaks saab solksu sooja veega külmikus seisnud konservi veidike soojendada.
Vitamiinipastat saavad nad ka. Seda lakuvad õnneks hea meelega toidu pealt.

No comments:

Post a Comment