Kui tahad Kassiabist kassi võtta...

Arvad, et tahaksid kassi? Loe enne seda.
Tuled kassi vaatama? Loe enne seda.

Wednesday, December 24, 2014

Nurr-maalseid pühi!

Meie perel on jõuluüritus peetud ja kingid kätte saadud. Tormi ja Sälli said ka kinke, aga nende eest pidin luuletust lugema mina.
Ettekandmisele läks otse-loomalikult see luuletus.

Koorevurrused kurrumasinad

Mille jaoks on kassid tehtud –
kassid tehtud, ette nähtud?

Nõtked pruunitriibulised?
Puude otsas turnimiseks.
Pikakarvalised hallid? 
Süllevõtmiseks ja kalliks.
Musklilised mustad kassid?
Hiirte krabamiseks passiks.
Koorevalged karvapallid?
Kraeks ja salliks, kraeks ja salliks.
Pehmed kolmevärvilised?
Lõngapusas mängimiseks.
Punased, kel karvad sasis?
Neil on võimas kurrumasin.

Kass on mõeldud õla peale, 
õla peale, ula peale,
diivanile, riiulile,
klaverile, viiulile.
Akna peale, akna alla
Ahju ette, siis kui kallab,
kallab vihma, rahet sajab,
sooja kassile on vaja -
värske kala mugimiseks,
käppadega trügimiseks,
puhtas pesus tukkumiseks,
käppadele kukkumiseks.

Käpad mõeldud koore sisse,
küüned tooli polstri sisse,
kere rippu kardinasse,
laiutama padja peale,
risti jooksuteede peale.

Vurrud pasteeti valima,
keeleke võikest siluma, 
kanakest küüneke kiskuma,
lauale lähedal istuma.

Kass on tehtud kihvatama,
rullijale sähvatama,
sabatõmbajat säärest purema,
nelja jalaga kriipima,
selili kõhinal riidlema,
küürus seljaga kräunuma,
lidus kõrvaga kaugelt jälgima.

Selle jaoks on kassid tehtud,
kassid tehtud, ette nähtud.
Kallid karvased säärepurejad,
koorevurrused kurrumasinad.

Ada Ruu

Tormi aitab kinke pakkida
Kui õhtul koju jõudsin, andsin kõigile kassidele jõulude puhul eriti head konservi - tuunikala-kreveti Applawsi. Neile maitses see väga, eriti pisikesele Valeriale, kes kohe mitmeks-mitmeks minutiks süvenenult konservi sööma jäi. Ma ei olegi näinud teda enne nii isuga söömas. Ta paistab olevat põhiliselt veel emapiima peal. Konservi natuke maitseb, aga krõbinaid ta näiteks ei söö. Pean proovima talle erinevaid toekamaid pehmeid toite leiutada. Võib-olla on ta samasugune toortoitlane nagu Neila, kes sõi ainult kanafileed ja kohvikoort :)

Väike Valeria
Elsa on superkass. Ei mingit närvilisust, kartmist või paanikat. Veedab oma päevi rahulolevalt põrandal lebotades ja nurrudes. Progress puhtama kasuka suunas on juba toimunud - nina on puhas. Ma ei tea, miks tänavakassidel tihti ninad nii mustad ja rokased on. Nad ju pesevad ka tänaval käpaga oma nägu? Või ei pese, sest nii masendav on kogu aeg olla? Igatahes on Elsa minu vannitoas oma nina ise korralikult puhtaks pesnud. Kasukal on endiselt hall toon juures, aga küll see ka valgemaks läheb.

Juba peaaegu puhas nina
Elsa ei tohi kindlasti enam kunagi tänavale elama sattuda. Ta elu on olnud totaalne häda ja viletsus. Mõelge ise, kui sul on neli tillukest hädist pojakest, kes sinust täielikult sõltuvad, sa ise oled aga näljane, haige, lõdised külmast, õues on lumi maas ja su pojakestel pole ühtki natukenegi soojemat ja kuivemat kohta, kuhu minna. Ja nii päevast päeva, kuust kuusse, aastast aastasse. Elsa on ära teeninud elu hellitatud printsessina. Jah, ta on tavalise välimusega lapiline kassike, kuid see ei tähenda, et ta vajaks vähem hoolt ja turvatunnet kui kallid tõukassid.

Kaks lebotajat
Nii tahaks teda hellustega üle külvata, aga eks tal läheb veel aega, enne kui pehmest pesast lugu pidama õpib. Panin vannituppa suure pehme madratsi, kus Elsa ja Valeria kahekesi koos lebotada saaksid, aga ainult Valeria kasutab seda usinalt. Kohe näha, et ta tänavastaaž on oluliselt lühem ja ümberharjumine tubaseks printsessiks läheb palju libedamalt. Elsa on ka sooja toaga rahul, aga pehme peale magama minna ta veel ei oska.





Kassid vajavad soojust. Seda näitab kas või see, et tuppakolimise hetkest peale on Valeria lemmikuks magamiskohaks nurgake radiaatori kõrval. Või kraanikausi all soojade torude vahel. Vannitoa temperatuur on ca 23 kraadi, aga kassipoeg poeb ikka VEEL soojemasse kohta.


No comments:

Post a Comment