Kui tahad Kassiabist kassi võtta...

Arvad, et tahaksid kassi? Loe enne seda.
Tuled kassi vaatama? Loe enne seda.

Wednesday, October 16, 2013

Murelaps 2

Ralf on minu kõige armsam, kallim, erilisem, kaunim, sõbralikum, kannatlikum, leebem, suurepärasem ja ühtlasi ka kõige suurema murega laps. Õigemini ei olegi tema mure nii suur, vaid mureks on hoopis inimeste teadmatus ja skeptilisus.

Ilus poiss Ralfu

Kassiabi Facebooki-sõbrad teavad, et Ralf üks meie kahest kassist, kellel on diagnoositud FIV - kasside immuunpuudulikkuse viirus. Teine on Findus. FIV on kasside versioon HIV-ist. Mida see kassiga teeb? Nõrgestab tema immuunsüsteemi ja muudab ta igasugustele viirustele ja muudele haigustele vastuvõtlikumaks. Ehk siis - Ralf võib kergesti haigeks jääda, haigused võivad kulgeda raskemalt kui n-ö tavalisel kassil ning nende ravi võib kauem aega võtta. Muus osas ei muuda FIV Ralfi elus midagi. Ta ONGI endiselt normaalne kass. Ilus, armas, rahulik ja tore punane kassipoiss, kellel on tõepoolest lihtsalt haruldane iseloom. Mitu loomaarsti on kiitnud, kui uskumatult leplik ta on, ja et oleks ometi kõik kassid sellised! Viimati tervisekontrollis käies taheti talle ultraheli teha. Iga teine kass oleks närvi läinud, kui ta niimoodi vägisi selili väänatakse ja kinni hoitakse. Iga teine kass oleks hakanud rabelema, hammustama ja küünistama. Aga mitte Ralf. Tema viskas ennast hoopis ISE selili, sirutas käpad mõnusalt välja ja laskis kuuldavale rahuloleva nurru. Palun, olge lahked! Siin on mu kõht, hakake aga pihta!


Ühesõnaga, Ralf ei hakka veel lähiajal ära surema. Pole mitte mingit põhjust eeldada, et tal ei ole veel palju aastaid ees (praegu on ta 2-aastane). Kui ta saab elada tubase kassina stabiilset ja rahulikku elu, saab võimalikele külmetus- või viirushaigustele adekvaatset ravi ja sööb head kvaliteetset toitu, elab ta suure tõenäosusega kõrge eani. Pealegi, ka FIV-negatiivsed kassid võivad täpselt samamoodi haigeks jääda.
FIV nakkab ainult kassilt kassile peamiselt siis, kui kassikaklustes tekivad sügavad haavad. Viirus kantakse edasi vere ja sülje kaudu. Inimesele, koerale, jänesele, hamstrile ega ühelegi muule loomaliigile FIV ohtlik ei ole.


Ma kordan - kui FIV-positiivne kass sind hammustab, küünistab, sinu peale aevastab või sulle sülle pissib, siis ei saa sa FIV-i. Ega ka mitte HIV-i. Ammugi mitte AIDSi. Sinuga ei juhtu mitte midagi muud peale selle, et pead võib-olla kriimustusele plaastri peale panema, seeliku ära pesema või taskurätikuga nägu pühkima. FIV-positiivne kass sinu kodus on täiesti tavaline kass sinu kodus. Sa võid talle pai teha, temaga ühes voodis magada, teda musitada, kallistada ja väntsutada, tema liivakasti puhastada - no mida iganes. FIV-positiivne kass võib magada ka su lapse voodis ja temaga mängida ja kui ta mänguhoos last kriimustab, ei juhtu mitte kui midagi.
Pealegi - Ralf ei kriimusta kedagi ja ta ei kakle. Ma tahan, et see oleks täiesti selge - Ralf on imelise iseloomuga ülimalt rahulik ja leplik kass. Ta on põgusalt veetnud aega ka teiste kasside seltsis ning kui keegi tüli norima hakkas, siis tõmbus Ralf lihtsalt viisakalt kõrvale ja vaatas riiukukele nördinud näoga otsa: "No mida sa pahandad? Saab ka rahulikult asju ajada."
95% tõenäosusega võin ma küll garanteerida, et Ralf ei lähe kaklema ega vigasta üthki kassi niimoodi, et FIV-i edasikandumine võimalik oleks, kuid loomulikult on asi kõige kindlam siis, kui Ralf saaks olla majapidamises ainuke kass.
Ma ei ole kaotanud lootust, et kusagil on keegi, kelle südames on piisavalt kaastundlikkust, hoolivust ja julgust, et pakkuda kodu just nimelt Ralfile. Vastutasuks selle väikese riski eest, mille see inimene võtab, saab ta endale tõepoolest suurepärase kassi. Ma ei saa seda kassi maha kanda. Ta on ju selline kullatükk. Vaatab läbi puurivõre sulle terase, küsiva ja veidi kurva näoga otsa, tehes "mjäu?". Ta on üks täiesti süütu loomake, kes ei saa aru, miks ta peab ikka veel puuris istuma. Ta tahaks nii väga inimesega suhelda, toas ringi jalutada, mängida ja end diivani peal kerra tõmmata. Olen kindel, et keegi kuskil tahab ja ootab Ralfi. Keegi, kes on valmis talle pühenduma ja pakkuma talle armastavat kodu.


Aga kuidas ma Ralfi kodu üles leian? Tänavale silte kleepida ei tohi ja inimesed hüppavad lausa võpatades tagasi, kui näevad tähekombinatsiooni "FIV". Nagu see võiks neile juba paberi pealt näkku karata ja külge hakata.
Ralf vajab ja väärib võimalust. Palun aidake teda. Palun aidake mind. Palun leiame talle kodu.

No comments:

Post a Comment